Πώς να θέτω και να πετυχαίνω τους στόχους μου

Για πολλούς από εμάς ο Σεπτέμβριος ισοδυναμεί με την αρχή της  χρονιάς και την περίοδο καθορισμού στόχων. Από τα σχολικά μας χρόνια είμαστε προγραμματισμένοι να τοποθετούμε την έναρξη της χρονιάς στο Σεπτέμβριο αφού τότε ξεκινούσε το σχολείο καθώς και όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες (φροντιστήρια, αθλητικές δραστηριότητες κ.α.). Επίσης, η θετική επίδραση των διακοπών, οι γεμάτες μπαταρίες και η καλή διάθεση που παραμένει από το καλοκαίρι, δημιουργούν μια αίσθηση αισιοδοξίας που κινητοποιεί προς την επίτευξη των στόχων.

Ολόκληρο το άρθρο
 

H σημασία των παραμυθιών στην ανάπτυξη του παιδιού

« Αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν έξυπνα διαβάστε τους παραμύθια, αν θέλετε να γίνουν πιο έξυπνα διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια...»  Albert Einstein

Η θετική επίδραση των παραμυθιών στην γνωστική, γλωσσική, συναισθηματική, κοινωνική και ηθική ανάπτυξη των παιδιών είναι αποδεδειγμένη και αναμφισβήτητη.

Όσον αφορά την γνωστική ανάπτυξη,  τα παραμύθια βοηθούν το παιδί στην απόκτηση γνώσεων σχετικά με πολιτισμούς, παραδόσεις κ.α. καθώς και στην βελτίωση βασικών γνωστικών λειτουργιών όπως η προσοχή, η μνήμη, η συγκέντρωση, η κριτική σκέψη. Επιπλέον, τα παραμύθια βοηθούν στην ενίσχυση δεξιοτήτων όπως η δημιουργικότητα και η φαντασία.

Σχετικά με την γλωσσική ανάπτυξη, η αφήγηση παραμυθιών εμπλουτίζει σημαντικά το λεξιλόγιο του παιδιού και βελτιώνει την ικανότητα του να εκφράζεται, να διηγείται ιστορίες, να κατανοεί και να επεξεργάζεται έννοιες.

Ολόκληρο το άρθρο
 

σημασία του παιδικού παιχνιδιού


Στην εποχή μας, την εποχή της πληροφορίας και των γρήγορων αλλαγών η ανάγκη για συσσώρευση γνώσεων, πτυχίων, δεξιοτήτων γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστικοί και «επιτυχημένοι» ιδιαίτερα στον επαγγελματικό στίβο

Η τάση αυτή είναι πλέον εμφανής και στον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Η πολλαπλότητα των κοινωνικών ρόλων, η αύξηση των απαιτήσεων της ζωής προκαλούν τους γονείς να εξοπλίσουν τα παιδιά τους με όλο και περισσότερα εφόδια προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις και απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Ολόκληρο το άρθρο
 

Αγάπη άνευ όρων, ανατροφή με όρια

Η έννοια των ορίων πολύ συχνά συνδέεται με υπερβολική επίκριση ή τιμωρία, με αποτέλεσμα να αποκτά αρνητική χροιά. Στην πραγματικότητα όμως τα όρια είναι αναγκαία για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού καθώς του παρέχουν ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας.
Θέτοντας όρια ασχολούμαστε, φροντίζουμε και σεβόμαστε τα παιδιά. Με τον τρόπο αυτό τα μαθαίνουμε να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους. Η παντελής έλλειψη ορίων κάνει τα παιδιά να αισθάνονται χαμένα στο χάος των επιλογών και ενίοτε και παραμελημένα.

Τα παιδιά χρειάζονται κάποιο προσανατολισμό. Τα όρια είναι η πυξίδα που θα τα βοηθήσει να αυτονομηθούν, να εμπιστευτούν τον εαυτό τους και τους γύρω τους και να βρουν το δικό τους δρόμο.

Ολόκληρο το άρθρο
 

Ψυχοσωματικά προβλήματα: Εκκωφαντική σιωπή

ψυχοσωματικά προβλήματα | ψυχολόγος Εβίτα ΠατέραΗ ψυχή και το σώμα αποτελούν μια ολότητα, ένα ενιαίο σύστημα. Κατά συνέπεια όταν πάσχει το ένα, επηρεάζει και το άλλο.

Η σωματική μας κατάσταση επηρεάζει την ψυχολογία και τη διάθεση μας. Μια ασθένεια μπορεί να «ρίξει» τη διάθεση μας, να μας προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα γεγονός το οποίο με τη σειρά του μπορεί να καθυστερήσει την ανάρρωση μας ή ακόμα και να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας μας (όταν τα αρνητικά συναισθήματα είναι έντονα).

Ολόκληρο το άρθρο
 

Art Therapy

art therapy | ψυχολογος Εβιτα Πατέρα

Ολοένα και περισσότερο φαίνεται να χρησιμοποιείται η θεραπεία μέσω τέχνης στην χώρα μας. Πρόκειται για μια εναλλακτική μορφή θεραπείας, όπου βασικό μέσο έκφρασης είναι η τέχνη. Υπάρχει η εικαστική θεραπεία  (ζωγραφική, σχέδιο κολλάζ, άμμος, πηλός) αλλά και άλλες μορφές art therapy όπως η μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία, δραματοθεραπεία.

Η θεραπεία μέσω τέχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, σε άτομα με συναισθηματικές διαταραχές, με εθισμούς, σε άτομα που έχουν υποστεί κάποιο σοβαρό τραύμα, κάποια απώλεια.

Ολόκληρο το άρθρο
 

Το συναίσθημα του θυμού και η διαχείριση του

Αντιμετώπιση θυμού | ψυχολογος Εβιτα Πατέρα

Ο θυμός είναι ένα  από τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα, όπως η θλίψη, η χαρά, ο φόβος. Ωστόσο, για πολλούς αποτελεί ένα συναίσθημα «ταμπού». Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους όπως:

  • Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε. Αν για παράδειγμα μεγαλώσαμε σε μια οικογένεια όπου ο θυμός θεωρείτο ένα απαγορευμένο, «κακό» συναίσθημα και κάθε φορά που τον εκφράζαμε μας επέκριναν ή μας τιμωρούσαν το πιο πιθανό είναι πως θα μάθουμε να «κουκουλώνουμε» το συγκεκριμένο συναίσθημα.
Ολόκληρο το άρθρο
 

Οικονομική κρίση

Οικονομική κρίση | ψυχολογος Εβιτα Πατέρα

Μια από τις πιο συχνές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια αφορά στην επίδραση της οικονομικής ύφεσης στην ψυχολογία και στη συμπεριφορά μας.  Μας κάνει άραγε η ύφεση πιο σκληρούς και επιθετικούς απέναντι στους γύρω μας ή αποτελεί μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο αλλά και πιο κοντά ο καθένας στον εαυτό του και τις πραγματικές του ανάγκες;
Είναι αλήθεια πως η αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον, η οικονομική στενότητα, οι αναγκαστικές αλλαγές στο τρόπο ζωής προκαλούν σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ανασφάλεια, θυμό.

Ολόκληρο το άρθρο
 

© www.psycho-therapia.gr
Καρύστου 17, Αμπελόκηποι

Πλησίον μετρο Πανόρμου, Αθήνα

Tel: 6979 528022
Contact: epatera@psycho-therapia.gr
Created by
George Theodorakis