Πώς να θέτω και να πετυχαίνω τους στόχους μου

Για πολλούς από εμάς ο Σεπτέμβριος ισοδυναμεί με την αρχή της  χρονιάς και την περίοδο καθορισμού στόχων. Από τα σχολικά μας χρόνια είμαστε προγραμματισμένοι να τοποθετούμε την έναρξη της χρονιάς στο Σεπτέμβριο αφού τότε ξεκινούσε το σχολείο καθώς και όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες (φροντιστήρια, αθλητικές δραστηριότητες κ.α.). Επίσης, η θετική επίδραση των διακοπών, οι γεμάτες μπαταρίες και η καλή διάθεση που παραμένει από το καλοκαίρι, δημιουργούν μια αίσθηση αισιοδοξίας που κινητοποιεί προς την επίτευξη των στόχων.

Με ποιο τρόπο όμως μπορούμε να θέσουμε αποτελεσματικά στόχους;

1) Αρχικά χρειάζεται να οραματιστούμε την ζωή που θέλουμε να ζήσουμε, χωρίς να θέσουμε περιορισμούς στην σκέψη μας. Αναλογιζόμαστε όλους τους τομείς της ζωής μας (καριέρα-σπουδές, σχέσεις-οικογένεια, υγεία-ευεξία, ελεύθερος χρόνος, κοινωνική ζωή, πνευματική ανάπτυξη) και καταγράφουμε πως θα θέλαμε ιδανικά να είμαστε σε κάθε έναν από αυτούς. Αξιολογούμε πόσο ικανοποιήμενοι είμαστε στην παρούσα φάση από τον κάθε τομέα της ζωής μας και σημειώνουμε και τι θα θέλαμε να αλλάξουμε για να προσεγγίσουμε την ιδανική κατάσταση. Χρησιμοποιούμε την μέθοδο του brainstorming (καταιγισμός ιδεών) και σημειώνουμε οποιαδήποτε ιδέα μας έρχεται στον νου, χωρίς να την λογοκρίνουμε. Είναι βασικό οι στόχοι μας να είναι αμιγώς δικές μας επιθυμίες, ανεπηρέαστες από την γνώμη και τις προσδοκίες των άλλων για εμάς.

Ερωτήσεις όπως οι παρακάτω μπορεί να μας βοηθήσουν σε αυτό το στάδιο:

  • Πόσο ικανοποιημένος είμαι με διάφορες πτυχές της ζωής μου (εργασία, σχέσεις, ελεύθερος χρόνος κ.α);
  • Ποιοι άνθρωποι ή ποιες σχέσεις είναι πραγματικά σημαντικοί για εμένα;
  • Πότε νιώθω ενθουσιασμένος ή δημιουργικός;
  • Ποια είναι η αγαπημένη μου ενασχόληση;
  • Πως φαντάζομαι - ιδανικά- τον εαυτό μου σε ένα χρόνο από τώρα
  • Με ποιους ανθρώπους θα ήθελα να συναναστρέφομαι
  • Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την σωματική και ψυχική μου υγεία

2) Αφού καταγράψουμε οποιοδήποτε στόχο/επιθυμία μας έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό  σε σχέση με τον κάθε τομέα της ζωής μας φιλτράρουμε τους στόχους, τους ιεραρχούμε και επιλέγουμε τους σημαντικότερους για κάθε τομέα. Είναι σημαντικό να θέτουμε λίγους και ουσιαστικούς στόχους σε κάθε φάση της ζωής μας, πολλοί στόχοι παράλληλα μπορεί να να προκαλέσουν πίεση, σύγχυση και αποθάρρυνση.

3) Κάτω απο κάθε στόχο/επιθυμία σημειώνουμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι για να τον πετύχουμε, ποια είναι  τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στην επιθυμητή κατάσταση. «Σπάμε» δηλαδή τον μεγάλο στόχο σε μικρότερους, εφικτούς στόχους.

4) Ξεκινάμε να εφαρμόζουμε τα βήματα που καταγράψαμε στο προηγούμενο στάδιο και αξιολογούμε ανα τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανα εβδομάδα) την εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν ξεχνάμε να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για κάθε προσπάθεια και να αναγνωρίζουμε κάθε μικρή πρόοδο.

Ας θυμόμαστε πως  έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας όταν αυτοί είναι  SMART ( specific, measurable, actionoriented, realistic, timeframed) δηλαδή, συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, προσανατολισμένοι στην δράση, ρεαλιστικοί, χρονικά προσδιορισμένοι .

Για παράδειγμα, συγκεκριμένος στόχος είναι : "θέλω να να κάνω αυξήσω κατά 50% τις πωλήσεις μου" και όχι "θέλω να αυξήσω τις πωλήσεις", ή "θέλω να βγάζω 3000€/μήνα" και όχι "θέλω να βγάζω πολλά λεφτα"

Μετρήσιμος στόχος είναι: «θέλω να φτάσω 60 κιλά και όχι, θέλω να χάσω βάρος»

Χρονικά καθορισμένος στόχος είναι: "μέχρι τα Χριστούγεννα θέλω να έχω βρει καινούρια δουλειά"και όχι «θέλω να βρω καινούρια δουλειά» )

Στόχος προσανατολισμένος στην δράση είναι: «θέλω να στέλνω τουλάχιστον πέντε βιογραφικά την εβδομάδα, για να βρώ δουλειά έως τα Χριστούγεννα»

Ρεαλιστικός στόχος είναι αυτός που θεωρούμε πως είναι εφικτό να πετυχουμε κάνοντας ο,τι περνάει από το χέρι μας.

Τέλος,  όταν συναντούμε δυσκολίες ή τα πράγματα δεν πήγαινουν όπως θα θέλαμε ας θυμηθούμε τα κίνητρα μας και ας μην ξενάμε πως και η αποτυχίες είναι κομμάτι χρήσιμο της διαδικασίας επίτευξης των στόχων μας  γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να διαπιστώσουμε σε πραγματικό χρόνο τι δουλεύει και τι όχι.

 

© www.psycho-therapia.gr
Καρύστου 17, Αμπελόκηποι

Πλησίον μετρο Πανόρμου, Αθήνα

Tel: 6979 528022
Contact: epatera@psycho-therapia.gr
Created by
George Theodorakis